Robotisering och Artificiell intelligens är begrepp som används allt oftare när framtidens arbetsliv beskrivs. På TAM-Arkiv hittar du intressanta källor om vägen fram till det som många förutspår kommer bli en teknikrevolution som kan vända upp och ner på många ”sanningar” på arbetsmarknaden.
När förutsägelserna om att Artificiell intelligens är på väg att förändra vad vi arbetar med och hur arbetsmarknaden kommer att se ut, tycker TAM-Arkiv att det är dags att titta både bakåt och framåt på det här. Bilden visar omslaget av ”På vinst och förlust – rapport om datoriseringen i USA” utgiven av TCO 1981 och skriven av Birgitta Albons, Ewa Gunnarsson och Inger Söderberg. De tre gjorde en studieresa i USA under 1980. De åkte till USA för att se på kontorsautomatiseringen. När jag började bläddra i den här rapporten blev jag häpen över hur mycket av det som sker idag faktiskt var sådant som var på gång redan för 40 år sedan. I boken beskrivs exempelvis hur konstgjord intelligens utforskas på ett robotlaboratorium vid MIT (Massachusets Institute of Technology). Ett kapitel har titeln ”Mannen utan skrivbord”, där kan man läsa om en chef på Continental Bank och se hur han sitter framför sin bildtelefon, som visserligen ser ganska gammalmodig ut i designen, men som fyller samma funktion som dagens videomöten på Skype eller Teams.
Förändringarna känns igen från dagens rapportering om AI och robotar
Rapporten visar på flera av problemen som omställningen till den nya tekniken innebar i början av åttiotalet, exempelvis:
• Sömnproblem.
• Kontroll av de anställda.
• Arbetsmängden som ökat per anställd.
• Farhågor att bli bortrationaliserad.
• Ökad produktivitet.
• Behov av ny kunskap.
• Exempel på arbetsuppgifter som blivit roligare, men även exempel på arbetsuppgifter som blivit tråkigare.
Den här rapporten är väl värd att läsa. Jag kommer läsa igenom den noggrant och skriva mer omfattande om innehållet i den och sätta det som står i rapporten i relation till dagens utveckling.
Text: Lars Carlén